START  |  VERKSAMHETEN  |  MÄRKSIFFROR  |  BOKNING  |  FÖRENINGEN  |  KONTAKT  |  GALLERI  |  LÄNKAR  |  BLOGGEN  | 

2019


Höstmötet och märkning senhöst 2019. 2020-01-12

Under hösten har Sundregruppens höstträff hållits med boende vid Holmhällar första helgen i oktober (4-6). Ringmärkningsstationen sattes upp vid Hoburgen och för första gången fick näten sitta kvar hela oktober och en bit in i november. Detta på grund av det nya projektet med ringmärkning av gråssiska. Under ringmärkningen spelades lockläte/sång upp för att öka chansen att gråsiskorna skulle fastna i näten. Trots detta fastnade bara fyra gråsiskor och märktes. Eftersom vindarna tidvis var gynnsamma för östliga besökare fastnade även en del rariteter i näten.

- 2 brunsångare
- 2 kungsfågelsångare
- 1 sibirisk gransångare
- 3 tajgasångare


Tajgasångare. Foto: Johan Träff


Kungsfågelsångare. Foto: Johan Träff


Sibirisk gransångare. Foto: Lars Anmark

Alpjärnsparven visade sig också till och från och var med och firade två måndader på klippan.

Alpjärnsparv vid Hoburgen. 2019-07-25

Hoburgsklippan levererar igen. Ringmärkningen har precis börjat för säsongen och redan första dagen straxt före kl. 06 på morgonen får Roger Mellroth syn på en fågel på klippan som fångar hans intresse. Roger har misstankar och efter kontroll visar det sig att han har rätt. Det är en alpjärnsparv han hittat, det femte fyndet på Gotland. Roger är ringmärkare på stationen men är där som besökare denna dag vilket han säker inte ångrar.
Alpjärnsparv (Prunella collaris). Foto: Lars Anmark

Sundregruppens årsmöte 2020. 2019-07-24

Det är inte dags för årsmöte än, men det är dags att boka in årsmöteshelgen!
Sundregruppens årsmöte kommer att gå av stapeln på Holmhällar lördagen den 28 mars 2020.
I samband med årsmötet blir det som traditionen bjuder artrace och bildvisning, gemenskap och traditionella förhandlingar.
Boka alltså in helgen 27-29 mars redan nu. Mer info om detaljer, priser och annat kommer på hemsidan och i Staingylpen nr 1/2020 i januari.
Idéer och tankar kring Sundregruppens verksamhet kan du gärna framföra till styrelsen i god tid innan så tar vi upp dem i samband med årsmötet.Boende vid Holmhällar Pensionat

Höstsäsongen närmar sig. 2019-07-24

Knappt har vi klarat av vårsäsongen så knackar hösten på dörren. Onsdagen den 24 juli sätts näten upp och den 25 juli drar Robban Kavhed m.fl. igång höstens verksamhet.

Vårsäsongen blev en av de bättre antalsmässigt. Drygt 3000 fåglar märktes inom den standardiserade fångsten och drygt 230 fåglar märktes i "övrig fångst" (dvs efter kl.10 och några starungar i holk). Dessutom fick stationen en ny märkart då Patrik Wildjang lyckades fånga en tranunge vid Muskmyr.

I höst saknas det fortfarande folk! Både assistenter och märkare behövs, framförallt under veckorna 33-35. Har du möjlighet att hjälpa till eller känner du nån som vill vara med i vår verksamhet, hör av dig till Lasse Eriksson som håller i bokningarna.
Att vara med i verksamheten är alltid en häftig upplevelse. Fåglar i nät, fåglar i handen, fåglar i luften och över havet - fåglar överallt. Sundre är en fantastisk plats för den som är intresserad av fåglar.

Senare i höst kommer vi dels att ha en hösthelg (4-6 oktober) med fokus på märkning och gemenskap och dels kommer vi under oktober och början av november försöka fånga gråsiskor. Det har ju varit två höstar med stora invasioner av gråsiskor i Sverige med både östligt (en kinesiskmärkt gråsiska kontrollerades i Danmark), nordligt och västligt (även en grönländsk gråsiska kontrollerades i Danmark) ursprung. Ingen vet hur läget är på Gotland. Det ses gott om gråsiskor under senhösten på ön, men var kommer de ifrån och vart tar de vägen? Det vill vi ta reda på! Så det kommer att vara full fart under hösten.

Inom kort dimper också Staingylpens sommarnummer i din mailbox (eller postlåda om du beställd den i pappersform). Ha´ en skön sensommar och en fin höst!

Välkommen till Sundre - för att delta i verksamheten, för att bekanta dig med verksamheten eller bara för att säga hej. Näten är uppe varje dag från soluppgång fram till minst kl. 10 !

Bimbi Ollberg
ordförande

Ny art för Sverige 2019-05-17

Plötsligt händer det! En strävsam skådare hittar en liten fältsparv som verkar vara en ovanligt tecknad ortolansparv, eller var det en gulsparv?
Jörgen Petersson söker lä i det blåsiga vädret bakom barackerna (Sjövärnsgården) vid ringmärkningststionen i Sundre. Plötsligt ser han en fältsparv som ser ut att vara en ortolansparvshona. Men det stämmer inte riktigt. Han grunnar på det ett tag. Efter en stund får han några bilder och går upp till ringmärkningsboden och undrar om nån mer vill kolla fyndet.
Vi följer med och tar lite fler bilder. Lägger upp dom på Facebookgruppen "Artbestämning av fåglar". Det dröjer inte länge innan svaren kommer. Lite blandade resultat, men efter en stund verkar alla enade.
Det är en gulgrå sparv (Emberiza cineracea semenowi) som normalt återfinns i Turkiet. Eftersom den aldrig tidigare setts i Sverige blir det en lätt laddad stämning i sällskapet på plats. Larmet går och fler skådare anländer med tiden.
Bara en vecka tidigare har en gråhuvad vipa visat sig i närheten av Karlstad, även den en första obs i Sverige och nu händer det här, vid Hoburgen.

Nästan för bra för att vara sant. Grattis Jörgen!

Lars AnmarkGulgrå sparv (Emberiza cineracea semenowi). Foto: Lars Anmark

Hälsning från ordförande 2019-04-08

Snart är det dags för en ny säsong i Sundre! Årsmötet är avklarat och nu börjar arbetet! Jag har fått förmånen att efterträda Jens som ordförande och vill därför skriva en liten hälsning till dig!

Ringmärkningen har pågått i Sundre sen 1976 och vårmärkningen har hållit till vid Hoburgen sen 1999 (innan dess i Skoge). Drygt 253.000 fåglar har märkts under de 43 år vi hållit på och det skall intressant att se hur förra sommarens dåliga häckningsresultat för många arter kommer att påverka vårens fångst. Hösten 2018 var faktiskt en av de sämsta för flera arter.

Styrelsen har i samverkan med Ringmärkningscentralen funderat på hur vi kan utveckla vår verksamhet och flera nya idéer har dykt upp. Några av idéerna kommer att genomföras redan i år och ännu fler 2020.

Verksamheten är standardiserad, dvs nätfångsten sker vid samma plats och vid samma tidpunkt år efter år. Det gör att våra siffror är riktigt intressanta både när det gäller den rena miljöövervakningen och när det gäller enskilda arters utveckling. Nu i vår kommer ingen direkt förändring i verksamheten att ske, annat än att vi ännu noggrannare kommer att dokumentera alla främmande kontroller och alla höksångare (biometri och bilder). Höksångaren är speciell, nästan 40% av alla höksångare som märkts i Sverige har fångats just i Sundre. Det är dessutom en art som minskat i antal de senaste åren och som behöver följas upp. Under senvåren och sommaren kommer vi också att följa upp eventuella häckningar i Sundre (fånga och märka de adulta och förhoppningsvis även boungar). Vi skall också jobba med de tidigare årens biometri och så småningom sammanställa materialet i en rapport. I höst kommer vi däremot att satsa lite extra på att följa upp kroppsruggningen av ungfåglar (ärt-, törn- och lövsångare) för att följa de lokala fåglarnas flyttningsrörelser och noggrant dokumentera de adultas ruggning. Genom detta har vi en bättre chans att följa häckningsframgången hos dessa arter i närområdet och även få en uppfattning om det skett någon tidsmässig förändring i deras häckning.

Det finns nämligen en teori att klimatförändringarna gjort att många arter har fått en tidigare ankomst på våren. För att kolla om detta stämmer kommer vi fr.o.m. våren 2020 att tidigarelägga starten på vårsäsongen med en vecka. För att detta skall vara möjligt behövs att vi alla hjälps åt att bemanna vårsäsongen. Mitten av april kan vara en period med riktigt mycket fågel (framförallt rödhakar och tidiga lövsångare, om teorin stämmer) och då behövs många assistenter.

De två senaste höstarna har Sverige "drabbats" av enorma invasioner av gråsiskor. På Hammarö fågelstation fångades 2017 över 11.000 gråsiskor och hösten 2018 drygt 7.000. Kontroller av Hammarömärkta fåglar har gjorts såväl i Danmark, Norge, Estland, Tyskland, Finland och Ukraina. På Hammarö har man dessutom kontrollerat gråsiskor ringmärkta i samma länder och även Ryssland och Litauen. På Skagen i Danmark har man kontrollerat en gråsiska märkt i Kina (!) och en märkt på Island. Gråsiskornas ursprung är alltså både från öst och väst och rörelsen går åt många olika håll. En hel del gråsiskor bör även passera Gotland under hösten, men först efter att vi avslutat höstsäsongen (vi fångar endast enstaka gråsiskor under senvåren och då framförallt av rasen cabaret som sällsynt häckar på ön). För att få koll på hur mycket gråsiskor som passerar ön kommer vi att satsa ett antal oktober- och ev. novemberdagar i Sundre och med hjälp av lockläte försöka märka just gråsiskor. Även här kommer vi att behöva hjälp med assistenter!

Gå gärna i på bokningssidan och kolla när det finns behov av assistenter. Hör av dig till Lasse om du vill och har möjlighet att ställa upp. Vi kan inte erbjuda nån lön, men vi kan erbjuda en fantastisk naturupplevsel, tidiga morgnar med både många och spännande fåglar, en fin gemenskap och en ö som inte liknar nåt annat i landet.

Välkommen med att utveckla Sundregruppens arbete och tack för att du satsar din tid i detta viktiga arbete!

Bimbi

Ringmärkningssäsongen 2019

2019-03-24 Torsdag den 25 april sätter vi igång på allvar. Då ringmärker vi dagligen från gryningen till kl. 10 på förmiddagen om det inte regngar eller blåser för hårt. Välkommen att besöka oss eller följ vad som händer på vår Facebooksida.

Sundregruppens årsmöte 2019, helgen 23-24/ mars 2019.


Även detta år huserade medlemmarna på Panget det vill säga Holmhällar. Ett paradis på sydöstra hörnet av Gotland som Kalle handhåller och passar föreningen perfekt såhär nästa sista helgen i mars.

Några deltagare kom redan på torsdagskvällen för att få en heldag extra i fält under fredagen. Ett andra gäng kom ner under fredagskvällen. Där fanns en bredd i naturintresset så kvicksilverlampa drogs igång med förhoppning om nattflyn.

Under lördagsmorgonen anslöt i stort de sista deltagarna för att kl 08 vara på plats vid startskottet av årets snabbinventering av fågelarter på södra Gotland. Vi fördela oss på tre lag varav ett valde att promenera under de närmaste sex timmarna. Vädret var utmanande i form av blåst och dimma från vilket det lösgjorde sig fukt, helt kasst för glasögonbärare. Alla kämpade tappert med att få en observation av den art ofta en ensam lagmedlem hojtade om. Några arter passerade snabbt i dimman medans andra lät sig fint beskådas i lugn och ro. Många av de arter som kunde förväntas denna årstid sågs under dagen och flera var de arter som visade på vårens antågande. Under natten hade det kommit in större mängder av rödhakar, järnsparvar, rödvinge- och dubbeltrastar. Av lite avvikande sort var den Spetsbergsgås som sågs kort vid Stockviken, en brandkronad kungsfågel som sågs lite längre av det vandrande laget vid Vändburgs hamn och en Svarthakad buskskvätta som visade upp sig fint för de bilburna lagen. Vid summeringen framkom att alla lagen tog en pallplats; vinnande lag bestående av Jens, Per-Johan, Fredrik A och Tommy vann med 80 arter, plats 2 med 70 arter togs av Bimbi, Gösta och Lars A och på hedrande 3:e plats kom lag Agneta, Juho, Lars E och Robert med 67 arter. Totalt sågs 88 arter vilket är ett fint resultat.

Årsmötesförhandlingarna tog vid och Jens avtackades som ordförande och Bimbi tillträdde platsen. Övriga ledamöter som stod för omval gavs nytt förtroende så Björn, Lasse E och Juho med uppbackning av Jens kommer föra föreningen vidare tillsammans med Fredrik L och Per-Johan. Tidigare styrelse gavs ansvarsfrihet.

Efter förhandlingarna förbereddes för en riktigt bra middag bestående av risotto med äppelpaj som efterrätt. Äpplena var plockade på vildträd stående vid Skvalpvik just intill Holmhällar under hösten av Agneta och Juho. Det var även denna duo som lagade till de fina anrättningarna.

Därefter ommöblering för att anpassa rummet till aktiviteten bildvisning. Här fixades även med fjärilslampa och tillhörande fångstanordning i närområdet. Lars A och Fredrik A visa bilder från Storsudret. Många fina rarrisbilder och grymma rovfågelbilder som upplevdes nästan som specialstudier i flykt och beteende. Fascinerande! Bimbi visade sedan framförallt bilder på siskor av alla de sorter och former från Hammarö fågelstation. (dock ej C.f.islandica). Han läskade även mötets deltagare med andra fångade arter av för Gotland avvikande karaktär (mycket ugglar och hackspettar).

Därefter inleddes nattliga överläggningar, utanför alla protokoll, kring föreningens väl och ve. Tänkvärt!

Under söndagen var flera mötesdeltagare snabbt på fötter för att maximera skådartid denna fina, klara och relativt lugna morgon. De första gransångarna noterades bland andra. Styrelsen samlades för ett första möte föreningsåret 2019. Deltagarna tog farväl av varandra innan återfärder till hem, båtar och annat. Nu gäller 25 april!

Hur gick det då med 'fångst' av nattflyn? Det blev noll rapporterade Tommy.

//Robert


I dimman. Foto: Juho Könönen

Hela gänget (utom Juho). Foto: Juho Könönen

Brandkronad Kungsfågel. Foto: Juho Könönen

Svarthakad busksvätta. Foto: Lars Anmark


Årsmöte 2019 *** viktigt ***

2019-03-17

Anmälningstiden för årsmötet är förlängd till Onsdag 20/3. Så har du missat att amnäla dig är det bara att kontakta Lars Eriksson via epost(lars.eriksson@gotland.se) eller via telefon 0707-875 397.


Årsmöte 2019

2019-02-10
Nu börjar våren närma sig och flyttfåglarna kommer tillbaks med tiden. Det är också dags för Sundregruppens årsmöte 2019 på Holmhällar.
Boka in helgen 22-24 mars om du vill komma. Det går också bra att komma tidigare som vanligt, efter överenskommelse.
Pris för det hela är 250 kronor per natt/person för logi och 100 kronor/person för mat (frukost - middag - frukost). Ev. kvällsmat på fredag och lunch lördag/söndag ansvarar var och en för.
För er som bara vill närvara vid middagen kostar det 50 kronor.

Du är jättevälkommen att delta - anmäl dig till Lars Eriksson (lars.eriksson@gotland.se) eller via telefon 0707-875 397, senast 15 mars.

Kallelse och dagordning kommer att sändas ut till alla medlemmar via e-post inom kort.

Holmhällars fiskeläge

2018


Höstrapporten för 2018

2018-12-15 (uppdaterad 2019-02-10)
Nu är rapporten från hösten 2018 färdig och finns att läsa här.


Hösthelgen 2018

2018-12-10
13-14 oktober var det dags för den sedvanliga höstträffen.

I år hamnade boendet på Holmhällars Pensionat då Sjövärnsgården inte hade öppet som brukligt.

Ett fint höstväder med övervägande sol och en aning dimma på morgonen gjorde helgen helt njutbar.
En hel del bergfinkar hamnade i näten men på topp låg kungsfåglarna vilket inte var helt oväntat.

I fält visade sig en hel del sträckande fågel, bland annat: ägretthägrar, lommar, ett flertal rovfåglar.

I markerna nedanför ringmärkningen visade sig bland annat en brandkronad kungsfågel.
icterine warbler

Vårsäsongen 2018

Nu har äntligen våren kommit till Gotland, och vi närmar oss starten för märksäsongen 2018!
Vi kommer som vanligt att börja den standardiserade märkningen 25/4, men redan helgen innan - alltså 21-22/4 - kommer näten att sättas upp vid Hoburgen.
Alla ni som är intresserade att på något sätt hjälpa till i verksamheten (eller för den delen bara är nyfikna på vad vi gör, och skulle vilja veta lite mer) - hör av er till Lasse Eriksson
(tel. 0707 875 397 eller mail lars.eriksson(at)gotland.se).

Vi ses i Sundre!
icterine warbler

Efter vinter kommer vår

och våren inleds alltid med Sundregruppens ÅRSMÖTE, som kommer att gå av stapeln den 23-25 mars på pensionat Holmhällar i Vamlingbo.
Under lördagen blir det ett artrace (08-14) och på eftermiddagen är det först årsmötesförhandlingar och sedan ett ringmärkarmöte. På kvällen blir det någon form av program (bildvisning/föredrag) och allmänt mysig samvaro.
Under söndagen är det fri skådning och den nyvalda styrelsen möts.
Pris för det hela är 200 kronor per natt/person för logi och 100 kronor/person för mat (frukost - middag - frukost). Ev. kvällsmat på fredag och lunch lördag/söndag ansvarar var och en för.
Du är jättevälkommen att delta - anmäl dig till Jens Bardtrum (bardtrum@hotmail.com) 0703-807703 senast 15 mars.
Kallelse och dagordning kommer att sändas ut till alla medlemmar via e-post inom kort.

Föredrag om ringmärkning på Almedalsbiblioteket

Thord Fransson kommer till Almedalsbiblioteket och pratar om ringmärkning söndagen den 18 mars kl.14.00. Detta sker i GOFs regi.

Om föredraget

2017


Säsongen 2017

Säsongen 2017 blev en hyfsad säsong bland näten i Sundre. Totalfångst blev 4535 märkta fåglar, varav 304 fåglar fångades utanför den standardiserade fångsten (160 under våren och 144 i samband med hösthelgen i mitten av oktober). Våren var sen och rätt kall och sommaren inte den bästa (vädermässigt), men ändå var andelen ungfåglar under hösten hög. Många arter hade trots allt en ganska bra häckningssäsong., Tyvärr blev det inga nya märkarter, men brandkronad kungsfågel och dvärgsparv under våren gladde. Det blev också en hel del spännande återfynd och vi gjorde även en del kontroller av fåglar märkta någon annan stans. Rapporten från höstens verksamhet 2017 finner du här.
Mindre korsnäbb

2016


Hämpling/ Per Smitterberg
Foto: Per Smitterberg

Efter vinter kommer vår

2016-12-18
För att pigga upp sig när vintern är som mörkast kan man ju alltid börja planera för nästa vår. Bland det första du ska boka in i kalendern är Sundregruppens årsmöte den 25 mars.

Program för helgen och Dagordning till årsmötet.

Börja också fundera på vilken vecka du vill komma och hjälpa till med ringmärkningen. Bokningskalendern hittar du här.

Info om årets hösthelg

2016-09-08
Då sista anmälningsdag var 2 sep är ni förstås redan anmälda, men om inte, är det snabba ryck som gäller! Aktiviteterna inleds på morgonen lördag 15/10, men möjlighet finns att checka in för övernattning på Sjövärnsgården redan på fredagskvällen. Församlingen upplöses vid lunchtid söndag 16/10.
Vi sysselsätter oss efter väderlek med förhoppningen att kunna sätta upp tillfälliga nät. Frukostar samt matsäckslunch och middag på lördagen kommer att finnas till självkostnadspris. Boendealternativ är enkelrum (265:-/natt), del i dubbelrum (480:-/natt), del i trebädds- (630:-) samt del i fyrbäddsrum (660:-/natt). Endast två fyrbäddsrum finns tillgängliga.
Anmälan med besked om ankomst samt önskemål om rumstyp görs till Lasse - lars.eriksson(at)gotland.se

Sommaren är kort

2016-07-21
På måndag är hösten här. I alla fall i Sundre, för då startar höstens ringmärkning som pågår fram till 15 september. Vill du vara med? Kolla i bokningskalendern och kontakta sedan Jens på bokning(at)sundrefagelstation.se Ni som är medlemmar i Sundregruppen kan vänta er ett nummer av Staingylpen de närmaste dagarna.
Yellow hammer

Vårsäsongen 2016 snart över

2016-06-05
Med bara tre dagar på vårsäsongen är det väl hög tid att göra en summering av märkningen där vi jämför med tidigare år. Det har varit en fantastiskt spännande vår med en hel del udda arter i fångsten. Här är länken till tabell med märksiffror.
Brandkronad kungsfågel

Ringmärkningssäsongen 2016

2016-04-23
Måndag den 25 april sätter vi igång. Då ringmärker vi dagligen från gryningen till kl. 10 på förmiddagen om det inte regngar eller blåser för hårt. Välkommen att besöka oss eller följ vad som händer på vår Facebooksida
Blackcap

Våren 2016

2016-02-02
Nu går det undan och det är hög tid att planera för våren. Här är några viktiga datum: ÅRSMÖTE 2016 lördagen den 12 mars på Holmhällar. Anmäl dig senast 20 feb till Åsa (asa.steinholtz@gmail.com)
Program för helgen finner du här och dagordning finns att hämta här.

40-ÅRSKALAS - lördagen den 21 maj firar vi att ringmärkningen i Sundre fyller 40 år. Då håller vi till på Sjövärnsgården. Senast den 10 mars behöver vi veta hur många som vill komma. Berätta också om du behöver sängplats! Även detta meddelar du Åsa. Vårsäsongen pågår mellan 25 april och 8 juni. Vi behöver många som hjälper till så titta i bokningskalendern och meddela Jens (bokning(at)sundrefagelstation.se) när du vill vara med!

2015


Dags att planera för oktoberhelgen!

2015-08-29
Höstsäsongen går fort fram, snart bara två veckor kvar. Förhoppningsvis blir det lite större antal ringmärkta än det varit under säsongen hittills. Länk till summering. Helgen den 16-18 oktober blir det föreningshelg igen. Missa inte det! Här finns all info du behöver - Glöm inte att anmäla dig till Åsa senast 13 sep. Vi Ses!

Nu börjar höstens ringmärkning

2015-07-24
Imorgon startar vi ringmärkningen vid Hoburgen igen efter sommaruppehållet. Säsongen pågår till 15 september. Följ verksamheten på Facebook eller vår blogg. Vill du också komma till Sundre? Kolla bokningskalendern här!

Sommar

2015-06-14
Vårsäsongen är till ända. Antalsmässigt blev fångsten ganska klen om man bortser från första veckan då det ännu kom rödhakar. Kanske berodde den dåliga fångsten på tråkiga vindar. Nu ser vi istället fram emot hösten som startar 25 juli. Du kommer väl till Sundre!? Kolla bokningskalendern här!

Nu finns alla återfynd och främmande kontroller på karta

2015-05-20 Äntligen finns alla våra återfynd och främmande kontroller inlagda på karta. Titta gärna på dem här.
Öppna kartan i helskärmsläge och klicka på symbolerna för att läsa mer om fynden.

Halva säsongen har gått!

2015-05-17
Redan är vi inne i andra halvan av maj, så snart borde det dyka upp både höksångare och rosenfink. Annars kan vi konstatera att våren varit sen. Arter som rödhake, gransångare och gärdsmyg har vi märkt nästan dubbelt så många av jämfört med en genomsnittsvår. De flesta år har många av dem redan passerat när vi startar den 25 april. Se siffror för halva säsongen här.
Följ oss på vår Blogg!

En vecka till ända

2015-04-30
För en vecka sedan sattes näten upp och årets aprilvecka är till ända. Vi fick en rivstart med 319 märkta fåglar första dagen, vilket visade sig vara nytt dagsrekord för våren. Totalt har 731 fåglar märkts hittills varav 315 rödhakar och 208 lövsångare. Första dagen märktes även en hane svart rödstjärt. Följ oss på vår Blogg!
Svart rödstjärt
Foto: Per Smitterberg

Vårsäsongen närmar sig

2015-04-01
Årets årsmöte gick av stapeln under helgen som var (se länk). Lika trevligt som vanligt, men nu är det dags att se framåt. Den 25 april börjar ringmärkningssäsongen. Vill du vara med och hjälpa till? Ta en titt i bokningskalendern för att se när det finns plats.

Sundregruppens årsmöte 2015

2015-02-08
Du kommer väl på årsmötet lördag 28 mars? Vi kommer som vanligt bo tillsammans i stugor på Holmhällar under helgen 27-29 mars. Priset blir 180 kr per person och natt + ev. matkostnader. Anmäl dig till Åsa (asa.steinholtz(at)gmail.com) senast den 8 mars. Här är programmet för helgen: Program och dagordning.

Foto: Per Smitterberg

2014Foto: Magnus Martinsson

Hösthelg med ringmärkningsrekord

2014-10-13
Under den gångna helgen var ett stort gäng Sundregruppare samlade. Näten sattes upp redan under fredagen och 267 fåglar varav 133 söta stjärtmesar fick ring. Morgonen därpå fullkomligt kokade Hoburgen av kungsfåglar och ett nytt dagsrekord var ett faktum - 1165 märkta fåglar trots att vi fick avbryta för att ringarna tog slut! Nästa gång vi alla träffas igen blir 27-29 mars när det blir årsmöte - missa inte det!

Missa inte Sundregruppens hösthelg 10-12 oktober

2014-08-24
I samband med höstens styrelsemöte bjuds även ni andra föreningsmedlemmar in för trevligt umgänge. I år kommer vi att hyra rum på Sjövärnsgården så det är mycket troligt att vi ordnar ringmärkning, kanske både natt och dag för de som inte hellre skådar. Är det inte dags för en höstmärkt kusån? De två senaste är märkta på våren som individen till höger (21 maj 2010). På lördagskvällen äter vi som vanligt en god middag tillsammans. Lämna besked om antal nätter och önskemål om rumsstorlek senast 14 september till Åsa (asa.steinholtz(at)gmail.com Länk till mer info om rum och priser

Sommarhetta men hösten är inledd

2014-07-25
I morse startade årets höstsäsong med att Robban och gänget ringmärkte 55 fåglar. Följ höstens verksamhet på BLOGGEN!

Summering av våren 2014

2014-06-10
I helgen avslutades verksamheten i Sundre - tack alla som bidragit till den trevliga säsongen! Totalsumman för våren blev riktigt bra - hela 2637 ringmärkta fåglar! Den 25 juli är vi igång igen - boka gärna in dig om du vill vara med! Innan dess är det tänkt att Staingylpen med siffrorna från våren ska finnas hos alla i Sundregruppen, men redan nu kan ni titta på totala märklistan HÄR

När under säsongen märks flest fåglar i Sundre?

2014-05-24
Med de stora mängder fåglar som märkts denna säsong har följande fråga väckts - Hur stor har den totala dagsfångsten varit genom åren och hur varierar det under en vårsäsong? Här är svaret: Inte så tydligt, även om man kan se att det finns en topp runt 16 maj och att dagar över 100 är ovanligt i juni. Titta själv på antalen år för år i denna pdf där dagssummorna markerats på samma (?) sätt som vi gör i boden. Dvs 0-24 blankt, 25-49 blått, 50-99 grönt och 100+ rött (filen finns också under fliken märksiffror)

Mitt-i-säsongen-rapport

2014-05-17
När halva vårsäsongen 2014 har passerat kan vi konstatera att många arter hittills har ringmärkts i riktigt goda antal. Totalt har det märkts 1451 fåglar, vilket är nästan 50% fler än vad som märktes samma period föregående år. Arter som utmärkt sig extra positivt är lövsångare, rödstjärt och ärtsångare. Några som fortfarande låter vänta på sig är näktergal och törnskata. Vi får hoppas de kommer snart!

Ovanligt tidiga ärtsångare

2014-05-04
Mellan 25 april och 3 maj ringmärktes 493 fåglar, varav 194 lövsångare. Nästan fyra gånger fler ärtsångare än genomsnittet märktes också under perioden. En kort sammanfattning av första veckan finns även att läsa på Facebook. Du följer väl verksamheten på vår blogg?

Ringmärkningssäsongen närmar sig verkligen

2014-04-24
Imorgon börjar vi ringmärkningen för året. Följ oss på vår blogg eller på Facebook. Förhoppningsvis kommer det nya fibernätet som dragits in i huset göra att informationen från verksamheten når ut till er ännu bättre än tidigare.

Ringmärkningssäsongen närmar sig

2014-04-09
Torsdagen den 24 april sätter vi upp näten inför årets vårsäsong som pågår mellan 25 april och 8 juni. Du som vill hjälpa till under säsongen är varmt välkommen att titta i bokningskalendern och kontakta Jens - bokning(at)sundrefagelstation.se el. 070-380 77 03

Sundregruppens årsmöte 2014

2014-02-20
Den sista helgen i mars är det dags att umgås och ha trevligt med andra medlemmar i Sundregruppen. Lördagen 29 mars är det nämligen årsmöte. Som traditionen bjuder har vi artrace på Sudret under lördagen mellan 8 och 14 - i år räknar vi med att vårfåglarna har kommit på allvar! Du som vill kan boka in dig och bo tillsammans med oss på Holmhällar för ett pris av 175 kr/natt + ev. matkostnader. Kontakta Åsa (asa.steinholtz(at)gmail.com) senast 9 mars. Program för helgen - hämta här Dagordning till årsmötet - hämta här

Staingylpen Nr 1 2014

2014-01-20
Förhoppningsvis har ni nu alla fått årets första Staingylp som innehåller sammanställningen av hösten 2013. Dessutom kan vi bl.a läsa om projektet med radiosändare på trädgårdssångare för att studera rastplatsbeteendet som Stockholms universitet driver.

Nytt år - dags att planera vårsäsongen

2014-01-06
Redan börjar dagarna blir längre, så det dröjer inte innan våren är här. Då vill du väl komma till Sundre och vara med i ringmärkningen? Titta i bokningskalendern och kontakta Jens (bokning(at)sundrefagelstation.se) när du hittat en vecka som passar dig.

2013


Hösthelg 2013 och årsmöte 2014

2013-10-16
Den gångna helgen var det styrelsemöte och medlemshelg för Sundregruppen. Även denna höst satte vi upp några nät och körde ringmärkning några timmar på morgonkvisten. Närmare 500 fåglar fick ring under de två dagarna och bland de märkta fanns Sundres första snösiska. Efter att ha avnjutit en mustig chili var vi alla så här belåtna!

Datum för årsmötet 2014 bestämdes till lördagen 29 mars. Skriv in det i kalendern redan nu! Vi kommer att bjuda in till gemytlig samvaro och förmodligen får vi det lika trevligt som ovan!

Fyra nya vykortsmotiv

2013-09-07
Ni har väl sett att vi sedan i våras har fyra nya kort som säljs till förmån för Sundre fågelstation? Motiven är stenskvätta, höksångare, lövsångare eller kungsörn (klicka här för att se de fyra motiven). Korten lämpar sig bra även som t.ex grattiskort eftersom de inte har förtryckta linjer, men kan förstås även användas som vykort. Fotograf - Per Smitterberg (Pris 10 kr/st)

Glöm inte anmäla dig till hösthelgen!

2013-09-02
På lördagen den 12 oktober är det styrelsemöte i Sundregruppen. I samband med det vill vi bjuda in er andra till umgänge och skådning under helgen 11-13 oktober. Vi bor tillsammans på Holmhällar, priset är 175 kr/person och natt. Mat till frukost, matsäck och middag inhandlas gemensamt och kostnader för detta tillkommer. Anmäl dig senast 15 september till Åsa (asa.steinholtz(at)gmail.com)

Fjorton dagar kvar

2013-09-01
Till och med den sista augusti har det ringmärkts 2488 fåglar vid Hoburgen denna höst. Genomsnittet ringmärkta fåglar under hela höstsäsongen (1990-2012) är 3010. Vi hoppas att årets höst fortsätter i samma goda stil så att vi slutar över genomsnittet. För kalenderbitare finns en tabell med höstens märkning jämfört med 2012 här. Nu finns också en länk till högsta dagssummor för höstarna 1990-2012.

Då var vi igång igen

2013-07-27
Nu är ringmärkningen i full gång och de två första dagarna har gett riktigt stor fångst. Följ gänget på bloggen

Snart är hösten här!

2013-07-12
Nu är det endast två veckor tills höstsäsongen drar igång! Du har väl bokat in dig i verksamheten? Kolla bokningsschemat och hör av dig till Leo (bokning@sundrefagelstation.se) om du vill vara med! Förhoppningsvis har ni som uppgivit era e-postadresser nu fått sommarens Staingylp i era E-postlådor. Skön sommarläsning!

Återfyndskartor

2013-05-28
Nu finns de återfynd som gjorts av fåglar ringmärkta under höstarna 1990-2012 samlade. Öppna sidan här. Även de främmande kontroller som påträffades under denna tid finns med.

Säsongen är i full gång och äntligen blev den klar!

2013-05-10
Våren är i full gång och redan har de som är med i verksamheten vid Hoburgen kunnat glädjas åt bl.a trastsångare, törnskata och nio näktergalar. Kul! Läs om ringmärkningen på bloggen Till slut blev sammanställningen över höstmärkningen i Sundre 1990-2012 klar. Den är tryckt i färg och innehåller ringmärkningsdata för 42 arter samt totala märksiffror. Titta på ett smakprov från rapporten i form av törnskata (missa inte att klicka på länken till återfyndskartan!). Vill du köpa ett eget exemplar av rapporten och samtidigt stödja Sundregruppen så tveka inte - upplagan är begränsad. Kontakta Åsa (asa.steinholtz@gmail.com). Priset är 200 kr + porto 39 kr. Den kommer även att finnas i Sundre från 1 juni och leverenser kan ordnas till Stockholm.

Nu är det nära

2013-04-24
Äntligen är vintern över. Nätuppsättningen är nu i full gång och imorgon startar vårens ringmärkning. Följ verksamheten på bloggen

Årsmöteshelgen 2013

2013-03-19 Nu finns referat från årsmötet att läsa på bloggen Det är också dags att börja titta i bokningskalendern för att välja ut den bästa veckan att komma till Sundre.

Årsmöte lördagen 16 mars

2013-02-11
Ni kommer väl med till Holmhällar på årsmötet den 16 mars? Anmälan görs till Åsa senast 16 feb (kontaktuppgifter finns i Staingylpen) Klicka på länkarna för att hämta pdf: PROGRAM DAGORDNING

Ett nytt nummer av Staingylpen är på gång

2013-01-06
Gott nytt år alla! Ni som valt Staingylpen med e-post har förhoppningsvis nu fått nr 1/2013 till er inkorg. Ni andra för ha tålamod några veckor till. Vi går mot ljusare tider och varför inte redan nu börja fundera på vilken vecka ni vill vara i Sundre i vår? När ni bestämt er är det bara att kontakta Leo (bokning@sundrefagelstation.se) och se om det finns plats.

2012


Ringmärkningsåret 2012 är till ända

2012-10-15 Tack alla för gott arbete i föreningen under det fågelrika året! Ni har väl inte glömt att det märktes 1377 svartmesar? Det ska verkligen bli spännande att sammanställa årets höstsiffror. I väntan på det är nu Staingylpen 2/2012 på gång. Där kan man läsa allt om vårsäsongen 2012. Ni har väl sett till att meddela Charley (medlem(at)sundrefagelstation.se) om att ni väljer pdf istället för pappersutskick? Under helgen som var, träffades många av föreningens medlemmar på Holmhällar då styrelsen hade möte. Läs mer på BLOGGEN. Se till att boka in den 16 mars 2013 redan nu för då blir det årsmöte!

En strålande höstsäsong!

2012-08-18 Ni som följer bloggen vet att ringmärkningen denna höst går mycket bra och kanske går vi mot rekordsiffror. Som belysande exempel kan nämnas lövsångare där märkantalet under många år har har haft en tydligt nedåtgående trend. Denna höst har vi fram till 17 aug märkt 678 lövsångare. Under samma period förra året märktes ynka 396 st. Redan har vi också överträffat de senaste tre årens totala höstsiffra för lövsångare (640, 589 och 499). Det ska bli roligt att se kurvan vika uppåt! Flugsnapparna verkar också ha haft en fin häcksäsong, Se bara i tabellen nedan.

24/7-17/8-12 24/7-17/8-11 Hela hösten 2011 Medel höst 01-10
Halsbandsflugsnappare 108 24 56 23
Svartvit flugsnappare 260 68 143 180

Nu startar ringmärkningen igen!

2012-07-24 Nu är vi på plats för att starta höstsäsongen 2012. Du följer väl oss på BLOGGEN? Strax kommer bilder från dagens nätuppsättning. Vi har fortfarande behov av ringmärkare och assistenter. Kontakta Leo - bokning(at)sundrefagelstation.se om du är intresserad av att hjälpa till!

Sommar

2012-06-12 I lördags togs näten ner för sommaruppehållet. Antalet märkta fåglar under vårsäsongen 2012 blev 1940 st. En lite låg siffra, men vi får glädjas åt några spännande arter i stället. Höstsäsongen startar onsdagen 25 juli. Välkommen att boka in dig! De flesta t-shirts är nu sålda, men vi har några få ex kvar som kan köpas för 120kr + ev. frakt. Tyvärr finns de endast i storlekarna M och S, samt färgerna vinröd, svart och mörkgrön. Det är först till kvarn som gäller! Kontakta Leo - leo.larsson(at)gmail.com

Lundsångare, sommargylling, stäppsångare och korttålärka - en sån vecka!

2012-05-26 Äntligen har de som jobbar i ringmärkningen fått lön för att de kämpar sig upp i vargtimmen. Den senaste veckan har verkligen varit något extra. Hjälp oss gärna att hitta stödmedlemmar och personer som vill vara med i verksamheten, så att vi kan ha ringmärkning i Sundre även nästa vår!

Korttålärka 24/5-2012
Foto: Per Smitterberg

Rödstrupig sångare i nät!!

2012-04-27 I morse fångades en honfärgad rödstrupig sångare. Det blev Sundres 4:e ringmärkta. Läs mer på bloggen! På bilden ses nr 3 som märktes den 21 maj 2008

25 April - nu är våren här!!

2012-04-25 Nu är ringmärkningen i Sundre igång! Du följer väl verksamheten via bloggen?

Referat från årsmötet

2012-04-17 Om du inte hade möjlighet att närvara vid årsmötet finns nu ett referat att läsa på bloggen. Länk till blogginlägg

Kolla bokningskalendern

2012-04-08 Om du inte bokat in dig för våren ännu kan det vara läge att kolla i bokningskalendern. Länk till kalendern

Beställ T-shirts innan 11 april!

2012-04-05 Nu trycker Sundregruppen en ny variant av den populära t-shirten. Ett gyllene tillfälle att stödja föreningen. Tröjan kommer att finnas i herr, dam och barnstorlekar och i en mängd färger. Priset är 150 kr, men man måste beställa innan 11 april genom att kontakta Leo: leo.larsson(snabel-a)gmail.com

Passa på...

2012-03-30 ...att välja just Din Sundrevecka för kommande vårsäsong. Än finns det platser kvar. Skicka e-post till Leo: bokning(at)sundrefagelstation.se

Vårsäsongen 2012

2012-03-03 Kanske har ni nåtts av ryktet att vårsäsongen 2012 var i fara p.g.a föreningens kärva ekonomi. Nu är det bestämt att vi kommer att köra ringmärkning i Sundre under våren. Tveka inte att kontakta Leo - bokning(at)sundrefagelstation.se och boka in en vecka redan nu!

Program för årsmöteshelg 23-25 mars

2012-03-03 Vad kul att så många har anmält sig för att komma till årsmöteshelgen! Program för helgen och dagordning för årsmötet finns nu att hämta här: program (pdf) dagordning (pdf)

Nu finns Sundre fågelstation på Facebook

2012-02-07

 Kontakt: info(at)sundrefagelstation.se Synpunkter på webbsidan: webmaster(at)sundrefagelstation.se